Atgal

Naujas augalas mūsų asortimente

   Balandžio 06, 2023

Lietuvoje dar mažai girdėtas – vikšrinis barškūnis (Crotolaria juncea L.) – yra gan įdomus savo pritaikomumu ir gali būti nauju augalu Lietuvos ūkininkų laukuose. Tai pietinių šalių augalas, bet šiltėjant vasaroms, gali pritapti ir Lietuvoje.

Kol kas jis bandytas UAB „AGROLITPA“ demonstraciniuose laukeliuose, kur aukščiausi augalai užaugo beveik iki 1,5 m aukščio.

Augalų sėklos buvo sėtos į gerai įšilusią dirvą 2021 m. birželio 11 d. Tų metų birželio ir liepos mėnesiai buvo tikrai labai šilti (karšti), tad augalai greitai sudygo ir sparčiai augo, tačiau kritulių trūko, tad, esant daugiau kritulių, gal augalai būtų užauginę ir daugiau biomasės. Rugpjūčio 11 d. (2 mėn. nuo sėjos laiko) augalai buvo apie 1 m. aukščio, pradėjo krauti žiedus. Žydėjo negausiai ir ne visi augalai, matyt, vėsesni orai augimo metu nebuvo palankūs vegetatyviniam augalo vystymuisi.  Spalio 6 d. ant iškastų augalų šaknų matėsi azoto bakterijų gumbelių, daugiau jų buvo sukoncentruota arčiau liemeninės šaknies. Gumbelių nebuvo labai daug, bet reikia suprasti, kad tai naujas, dar čia neaugintas augalas, ir dirvožemyje tos rūšies augalui reikalingų azoto bakterijų kol kas gali būti nedaug.

Vikšrinis barškūnis (Crotolaria juncea L.), angliškai Sunn hemp – neturi nieko bendro su kanapėmis, gal tik tiek, kad iš stiebų irgi galima gauti pluošto, ir kad greitai auga.

Kuo šis augalas įdomus?

Visų pirma, kad tai vienmetis ankštinis augalas, kaupiantis azotą, greitai augantis ir užauginantis daug biomasės, tad tinka dirvožemio gerinimui, kai kurių nematodų kontrolei, dar gali būti naudojamas ir pašarui bei pluoštui.

Daugiau apie šio augalo naudą, panaudojimo galimybes ir auginimą sužinosite mūsų svetainėje:

https://www.agrolitpa.lt/Produktas/el-parduotuve/seklos-zaliajam-tresimui-tarpiniai-paseliai/augalu-seklos-zaliajam-tresimui-tarpiniai-paseliai/viksrinis-barskunis/SUNHEMP/