Atpakaļ

Daugianariai pasėliai tausojančioje no-till žemdirbystėje

   Jun 20, 2023

2023 m. birželio mėn. 15 d Šeduvoje (Radviliškio r.) apie šimtas žingeidžių ūkininkų susirinko į lauko dieną-seminarą „Daugianariai pasėliai tausojančioje no-till žemdirbystėje“. Renginį organizavo UAB „AGROLITPA“ ir ūkininkas Gytis Narbutas, kurio laukus apžiūrėjome antroje lauko dienos dalyje.

Seminaro teorinę dalį pradėjo UAB „Agrolitpa“ generalinis direktorius dr. V. Kliučininkas, pristatęs įmonės veiklą. Pagrindinę savo ūkio koncepciją – kodėl pasirinko neariminę žemdirbystę ir kodėl augina daugianarius pasėlius,  pristatė ūkininkas Gytis Narbutas. Dr. Jūratė Aleinikovienė (VDU ŽŪA) savo pranešime kalbėjo apie augalų ir dirvožemio bendrystės ypatumus, o dr.Sofija Jankauskienė (UAB „Agrolitpa) papasakojo apie pašarinių augalų sėklininkystės privalumus ir naudą, kas gali pagelbėti ūkininkams tausoti dirvožemį ir gauti papildomų pajamų.

Po pietų vykome į Gyčio Narbuto laukus, kur matėme labai daug įvairių daugianarių pasėlių, kurių augalų sėklomis prekiauja UAB “AGROLITPA“:

  • Vikšriniai barškūniai SUNHEMP + dvispalvio sorgo ir sudanžolės hibridai SUZY + saulėgrąžos + iškastas dirvožemio profilis
  • Pašariniai ridikai REAKTION KWS ir augalai-kompanionai
  • Kviečiai/miežiai liucernos JOGEVA118 pasėlyje + iškastas dirvožemio profilis
  • Dobilai GARANT  – kelios augalų-kompanionų variacijos
  • Paprastieji gargždeniai BACO + sėjamieji esparcetai ZEUS + kmynai GINTARAS
  • Vengriniai vikiai BETA motiejukuose GRINDSTAD
  • Raudonieji dobilai GARANT su motiejukais GRINDSTAD + iškastas dirvožemio

Net trijuose laukuose buvo iškasti dirvožemio profiliai. Dr. Jūratė Aleinikovienė (VDU ŽŪA) pakomentavo ir apibūdino visus profilius, nustatė dirvožemio tipą, parodė kur ir kaip putoja karbonatai, davė patarimų. Visi labai domėjosi, tiek dirvožemio, tiek daugianarių pasėlių komentarais.

Tikimės, kad visiems dalyviams buvo įdomu ir naudinga.