Atgal

Konferencija „Agrariniai ir miškininkystės mokslai: naujausi tyrimų rezultatai ir inovatyvūs sprendimai“

   Sausio 24, 2019

2019 01 23 d. įmonės agronomai sėmėsi žinių mokslinėje ataskaitinėje konferencijoje „Agrariniai ir miškininkystės mokslai: naujausi tyrimų rezultatai ir inovatyvūs sprendimai“, kuri vyko Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės institute Akademijoje.
Tiek LAMMC direktoriaus dr. G. Brazausko, tiek LR žemės ūkio viceministro  dr. D. Liutiko, tiek daugumos mokslininkų pranešimuose buvo minima klimato kaitos ir ekologijos svarba, inovatyvūs sprendimai ne tik derlingumo potencialo didinimui, bet ir gamtos, dirvožemio biotos saugojimui ir tausojimui.
Dr. V. Feizos pranešime pabrėžta dirvos mikroorganizmų kiekio ir įvairovės gausinimo svarba kaip viena iš dirvos suspaudimo, pesticidų likučių mažinimo priemonių.
Dr. G. Kadžienė tyrimuose nustatė, kad varpų fuzriozės sukėlėjas javų patogenas F. graminearum plinta ne su sėkla, o per aplinką, nes šiam patogenui jautrūs ne tik javai, bet ir net nemigliniai augalai, nemažai įvairių piktžolių.
Juodais taškeliais padengtų grūdų ligotumo ir tinkamumo supirkimui tyrimus pristatė dr. A. Mankevičienė. Tyrimai parodė, kad tokiuose taškuotuose grūduose mikotoksinų kiekiai nebuvo didesni, jie neįtakojo ir grūdų kokybinių rodiklių.
Dr. A. Arlauskienė pristatė augalinės kilmės organinių trąšų tyrimus, dr. L. Šarūnaitė – žydinčių juostų augalų tyrimus. Pasėjus tokias juostas laukų galuose ar kaip intarpus laukuose, pagausėja vabzdžių apdulkintojų, padidėja sėklų derliai, taip pat gerinamas dirvožemis.
Išklausyta ir kitų įdomių pranešimų. Sekančias dvi dienas konferencija tęs darbą Miškų bei Sodininkystės ir daržininkystės institutuose.