Atgal

Sveiko dirvožemio formavimas: ariminė, neariminė ar tausojamoji žemdirbystė?

   Rugpjūčio 03, 2021

2021 m. liepos 22 d. įvyko jau trečia VšĮ „V. Genio tvaraus ūkininkavimo Akademija“ praktinė konferencija – „Praktinė V. Genio tvaraus ūkininkavimo patirtis klimato kaitos kontekste. Dirvožemio procesų valdymas, augalų ir jų veislių svarba beariminėje žemdirbystėje“.
Renginį pradėjo dr. V. Kliučininkas, pristatęs VšĮ „V. Genio tvaraus ūkininkavimo Akademija“ bei UAB „Agrolitpa“ veiklą.
Žaliojo kurso naujienas pristatė Saulius Jasius (ŽŪM), o ekologinės gamybos sertifikavimo aktualijas ir naujoves 2021 m. – Virginija Lukšienė (VšĮ „Ekoagros). Prof. dr. Vaclovas Bogužas (VDU ŽŪA) mokė sveiko dirvožemio formavimo principų, supažindino su ariminės, beariminės ir tausojamosios žemdirbystės privalumais ir trūkumais, o dr. Virginijus Feiza (LAMMC ŽI) pristatė CO2 emisijos beariminėje žemdirbystėje tyrimų rezultatus. Dr. Aušra Marcinkevičienė (VDU ŽŪA) siūlė auginti daugianarius pasėlius, pasakojo apie dvinarių ar trinarių pasėlių galimą naudą. Apie ekologinių veislių selekciją pranešimą pristatė doc. dr. Vytautas Ruzgas (LAMMC ŽI). UAB „Agrolitpa“ veislių asortimentą ekologiniams ūkiams, naujus UAB „Agrolitpa“ žydinčių augalų ir žalinimui skirtus mišinius pristatė dr. Sofija Jankauskienė (UAB „Agrolitpa“). Valentinas Genys (ekologinio ūkio savininkas) pristatė VšĮ „V. Genio tvaraus ūkininkavimo Akademija“ atliekamus tyrimus, naujus planus.
Po pranešimų visi vyko į Valentino Genio eko laukus Griežionyse, kur savo gamybine patirtimi dalijosi Valentinas Genys, laukė augalų rūšių ir jų veislių reakcijos į esamą sėjomainą ir dirvožemį demonstraciniai bandymai, TGS mišinių, įsėlinių/posėlinių augalų įtakos dirvožemiui ir vietos sėjomainoje demonstravimas. Demonstruotas kombaino darbas su nukaršėju bei šakniastiebinių ir šakniaatžalinių piktžolių kontrolei pagrindiniame žemės dirbime skirta technika.